İnceğiz Mağaraları tarihi bakımdan önemi yanı sıra Yeşilçam filmlerinin de mekanı olmuştur. Genel bakışta Anadolu'da çekildiği sanılan filmlerin bir çoğu İstanbul'da çekilmiştir. Bu mekanlar içinde Yarımburgaz ve İnceğiz Mağaraları başta gelir.
Konumumuz Üsküdar olduğu için bilgilendirmemi ona göre yapacağım. Buradan hareket ile 1 saat mesafedeki Çatalca'ya doğru yol alıyoruz. Oradan da Sarar yönüne devam ederken 4 km sonra İnceğiz tabelasından İnceğiz köy sınırları içinde bulunan 7 - 8 km lik mesafedeki İnceğiz Mağarası'na varıyoruz.
Bu gün burası bir mesire alanı olmuştur. Hafta sonu aileniz ile gelinip piknik, mangal yapılabilirsiniz. Büfeleri, lavabo ve otoparkları mevcuttur.
Birazda tarihi hakkında bilgi verelim. Bugün bu kaya oluşumuna mağara diyoruz ancak buna kaya yerleşimi desek daha doğru olur. Çünkü bu mağara insan eliyle killi kireçtaşı kayası oyularak yapılmış bir mağaradır. İlk yapıldığı zamanlarda birbirine bağlanan dört katlı bir yerleşim bölgesiymiş.
Zaman içindeerek aşınma, gerekse büyük depremler sonucunda bazı kısımları yıkılarak bu bağlantı kopmuş. Maalesef mağara içinde halk tarafından yapılmış talanlarıda görebiliyoruz. Çirkin karalamalar ve özellikle define avcıları. Mağara içindeki kitabe ve yazıtlar gibi şekiller yüzlerce yıllık süre içinde yörede yaşayanlar tarafından tahrip edilmiş.
Çatalca, İnceğiz ve çevresindeki doğal oyuklarda ilk yerleşim tarih öncesi MÖ.5500'lü yıllar da başlamıştır. İnceğiz Mağarası'nın doğal oluşumlar dışında insan eliyle oyularak genişletilmeye başlaması MÖ.1200'lü yıllarda başlamıştır. MS.4.yy.dan itibaren İnceğiz Mağarası manastır olarak kullanılmaya başlamıştır. En faal dönemleri Bizans dönemleri olup 11 ve 12 yy. dır.
Karasu Deresi’nin oluşturduğu derin vadi içinde yer alan, insan eliyle oluşturulmuş üç katlı Bizans Manastır Mağaraları ve Kaya Kiliseleri bilim dünyası tarafından 1950’li yıllarda keşfedilmiştir. Katın birinde küçük bir şapel vardır. Ayrıca odalardan birinde de büyük bir haç kabartması vardır. Yani mağaralar bir dönem Hıristiyanlar tarafından yoğun olarak kullanılmış. Birbirine bağlayan odaları ve üst katlara oyularak çıkan merdivelerden çıkarken büyük bir haz duyacaksınız.
Başta anlattığım gibi bir çok Yeşilçam filmleriyle özdeşmiş bir yerdir. Başta Rahmetli Kemal Sunal'ın Salako ve Davaro filmleri olmak üzere...
Yorumlar
Yorum Gönder